IJzertekort

IJzerrijke voeding, wat moet je weten?

Ons lichaam heeft ijzer nodig. Het lichaam heeft dit nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer wij te weinig ijzer binnenkrijgen, zal ons lichaam niet goed functioneren en zullen we bepaalde klachten krijgen. Ijzerrijke voeding helpt ons om ons ijzergehalte op peil te houden.

Wat doet ijzer?

Ijzer is een belangrijk mineraal in ons lichaam. Ijzer zit in het eiwit hemoglobine, wat in de rode bloedcellen te vinden is. Ijzer heeft als functie om zuurstof vanuit de longen aan zich te binden en door het hele lichaam te vervoeren. De verschillende delen van het lichaam heeft deze zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast zorgt ijzer ook voor de aanmaak van afweerstoffen. Ijzer is dus erg belangrijk en kan in het lichaam zeker niet gemist worden. Bij een tekort aan ijzer zal het lichaam niet goed kunnen functioneren en kunnen er verschillende klachten optreden, zoals vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid.

Ijzergehalte op peil houden

Het ijzergehalte moet goed op peil worden gehouden. Een gezond ijzergehalte bestaat uit ongeveer 800 tot 1500 mg. Om dit ijzergehalte goed op peil te houden, heeft de mens elke dag wat ijzer uit voeding nodig. Bij mannen is dit ongeveer 1 mg, bij vrouwen 1 tot 2 mg en bij zwangere vrouwen ongeveer 2,5 mg.

Ijzerrijke voeding

Ijzer is vooral te vinden in rund- en lamsvlees, volkorenbrood, broccoli, bloemkool, spinazie en sperziebonen. Ook in andere soorten vlees, vis en gevogelte zit ijzer. Per product zit er wel verschil in de hoeveelheid ijzer en in het soort ijzer. Het ene product bevat meer ijzer dan het andere product en het ene product bevat ijzer wat makkelijker op  te nemen is door het lichaam dan een ander product. Eet daarom vooral gevarieerd, zodat je voldoende binnenkrijgt.

Non-heemijzer en heemijzer

Ijzer komt in twee verschillende vormen voor in voedsel: in heemijzer en in non-heemijzer. Heemijzer is alleen te vinden in dierlijke producten, zoals vlees, vis en gevogelte. Non-heemijzer zit in plantaardige producten, zoals groente en brood. Heemijzer wordt beter opgenomen door het lichaam dan non-heemijzer. Het lichaam neemt ongeveer 25% van het heemijzer op, terwijl het van non-heemijzer maar tussen de 1 tot 10% opneemt. De hoeveelheid dat je van non-heemijzer opneemt, ligt aan de producten die je eet. Ook ligt het aan de oplosbaarheid van het ijzer wat in het product zit. Met behulp van vitamine C kan de opname van non-heemijzer verbeterd worden. Voor vegetariërs is het dan ook belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen, zodat het lichaam genoeg non-heemijzer kan opnemen. In rund- of lamsvlees is veel heemijzer te vinden. Meer dan in bijvoorbeeld varkensvlees of kip. In kaas zit maar heel weinig ijzer. Bepaalde stoffen remmen de opname van ijzer af. Zo remt rode wijn, thee, druiven en voedingsvezels de opname van non-heemijzer af; en calcium remt de opname van heemijzer af. Andere stoffen zorgen er juist weer voor dat de opname van ijzer wordt verbeterd. Vitamine C, wat vooral in groente, fruit en aardappelen zit, zorgt voor een betere opname van non-heemijzer.

Tips

Om voldoende ijzer binnen te krijgen, is het belangrijk om goed en gevarieerd te eten. Eet regelmatig vlees, volkorenbrood en peulvruchten. Vooral in rund- en lamsvlees zit veel ijzer. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, zodat het lichaam het ijzer makkelijker kan opnemen. Wanneer je een vegetariër bent, kan je het beste ijzerpillen slikken, zodat je ook voldoende ijzer binnenkrijgt.

Comments on this entry are closed.

Previous post: