Hemoglobine

Gewijzigd op:

Hemoglobine is de stof in ons bloed dat het bloed rood kleurt. Dit is echter niet de enige functie van hemoglobine. Hemoglobine doet nog veel meer. Het is een hele belangrijke stof in ons lichaam.

Wat doet hemoglobine?

Hemoglobine is te vinden in de rode bloedcel. Het geeft deze bloedcel de rode kleur. Hemoglobine is de stof die voor het transport van de zuurstof zorgt. Het verbindt zich aan de zuurstof uit de longen en vervoert dit naar alle delen van het lichaam. Het lichaam gebruikt deze zuurstof om energie te produceren. Nadat het lichaam de zuurstof heeft gebruikt voor de energieproductie, laat het een afvalproduct achter, de koolstofdioxide. Het hemoglobine bindt zich aan de koolstofdioxide en brengt dit weer terug naar de longen. Daar verbindt het hemoglobine zich weer aan de zuurstof en zo gaat de cyclus steeds weer door.

Hb-waarde

Het lichaam moet voldoende hemoglobine bevatten om goed te kunnen functioneren. Er kan gemeten worden hoe hoog de concentratie van hemoglobine in het bloed is. Dit wordt uitgedrukt in mmol/l. Bij vrouwen moet de Hb-waarde tussen de 7,3 tot 10 mmol/l zitten, bij de man moet de Hb-waarde tussen de 7,8-10,8 mmol/l zitten. Bij kinderen en zwangere vrouwen gelden andere waarden.

Te weinig hemoglobine

Het kan zijn dat de Hb-waarde te laag is. Er is dan te weinig hemoglobine in het bloed. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Een te Hb-waarde kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Ook kan dit ontstaan na veel bloedverlies of bij bepaalde ziektes.

Teveel hemoglobine

Het kan ook zijn dat er juist teveel hemoglobine in het bloed zit. Dit kan als gevolg hebben dat het bloed dikker en stroperiger wordt. Dit is gevaarlijk omdat de aderen zo verstopt kunnen raken, waardoor er een infarct kan ontstaan. Meestal wordt er dan een aderlating gedaan, waarbij er bloed wordt afgetapt.