IJzerrijke voeding

Gewijzigd op:

Heb je een ijzertekort dan is het verstandig om dit snel op te hogen, zodat je je snel weer goed voelt. Dit kan door de juiste voeding tot je te nemen, in de meeste voedingsmiddelen komt ijzer wel voor echter bevatten ze niet allemaal dezelfde hoeveelheid ijzer. Het is dus belangrijk om gevarieerd te eten. Hieronder hebben we een lijst gemaakt van voeding dat belangrijk is voor de dagelijkse ijzerbehoefte.

IJzerrijke voeding

Brood en andere graanproducten

IJzer vind je terug in alle soorten brood en graanproducten, echter de meeste ijzer vind je in: volkorenbrood, roggebrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, muesli, ontbijtkoek.

Vlees en vis

Ijzer vind je daarnaast terug in alle vleessoorten en in rundvlees zit het meeste ijzer. In vis en eieren zit ongeveer even veel ijzer als kip en varkensvlees.

Aardappelen

In aardappelen zit een gezonde hoeveelheid ijzer en is daarom een belangrijke voedingsbron, zeker voor mensen met een ijzertekort.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn alle rijk aan ijzer, denk aan: bruiten/witte bonen, kapucijners, erwtjes en linzen.

Groente en fruit

In groente en fruit vind je veel  ijzer en het is daarom belangrijk om elke dag groente en fruit te eten.

Noten en zaden

Noten en zaden zijn ook een belangrijke voedingsbron voor ijzer, vooral hazelnoten, walnoten, amandelen, cashewnoten, pistachenoten, paranoten, pinda’s en zonnebloempitten zijn rijk aan ijzer.

Andere ijzerrijke voedingsmiddelen

In appelstroop en Roosvicee zit veel ijzer.

Let op!

Er bestaat een verschil uit ijzer uit vlees en vis en ijzer uit plantaardige producten zoals groente, je praat dan over heem-ijzer en niet-heem-ijzer respectievelijk. IJzer uit vlees en vis, ofwel heem-ijzer wordt beter opgenomen door je lichaam dan ijzer uit plantaardige producten zoals groente, ofwel niet-heem-ijzer.

Vitamine C

Om de ijzeropname door het lichaam te bevorderen, is het verstandig om voldoende vitamine C tot je te nemen. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam het ijzer uit de voeding beter opneemt.

Koffie, thee, melk

Heb je een ijzertekort vermijdt dan voorlopig even koffie, thee en melk. Deze producten kunnen namelijk de ijzeropname doen afnemen.