IJzertekort oorzaak

Gewijzigd op:

Wanneer je een gebrek aan ijzer hebt kan dit verschillende oorzaken hebben. Hiervoor dien je goed bij jezelf na te gaan wat bij jou te oorzaak kan zijn dat je te weinig ijzer binnenkrijgt of dat je wellicht teveel ijzer verliest, beide komt erop neer dat je meer ijzer tot je dient te nemen en het verlies dient te beperken.

IJzertekort voeding

Als eerste oorzaak van een ijzertekort, zien we vaak een tekort aan ijzer in de voeding. In vlees en vis zitten veel ijzer, welke ook nog eens goed door je lichaam wordt opgenomen. Daarnaast zit in groente zoals broccoli veel ijzer dat goed opneembaar is. Veel mensen denken dat wanneer ze een tekort aan ijzer hebben ze meer spinazie moeten eten, dit is echter niet helemaal waar. Het klopt dat in spinazie veel ijzer zit, echter wordt deze ijzer slecht door het lichaam opgenomen waardoor je er weinig profijt van hebt. Lees in het artikel, De top 20 van ijzerrijke voedingsmiddelen meer over welke voeding je het beste kan nemen bij een ijzertekort.

Bloedverlies (bv tijdens de menstruatie)

Vrouwen hebben over het algemeen meer last van ijzertekort, omdat ze tijdens de menstruatie veel bloed en dus ook veel ijzer verliezen. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden en ijzer aan te vullen indien nodig door middel van de juiste voeding of ijzertabletten.

Lichaam neemt te weinig ijzer op

Een oorzaak voor een ijzertekort kan komen door een stoornis aan de opname van ijzer in je lichaam. Dit is echter alleen vast te stellen door een arts.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verbruik je veel ijzer omdat je simpelweg een tweede persoontje te voeden hebt. Dit kan dus een oorzaak zijn van ijzertekort. Heb je bijvoorbeeld een tweeling dan heb je nog meer ijzer nodig.

*Denk je dat je een ijzertekort hebt, neem dan contact op met je huisarts. Bij de huisarts of in het ziekenhuis kan je bloed laten prikken om te onderzoeken of je een tekort aan ijzer in je bloed hebt. Je huisarts zal je dan ijzertabletten voorschrijven.