IJzertekort symptomen

Gewijzigd op:

Het hebben van een ijzertekort is vervelend en kan nare gevolgen hebben. Echter hoe herkennen we het als we een ijzergebrek hebben? Er zijn verschillende symptomen van ijzergebrek, maar de belangrijkste is dat je je constant futloos voelt. Je hebt dan nergens zin in en bent eigenlijk overal te moe voor, het liefst zou je in bed blijven liggen. Daarnaast kun je na enige inspanning last krijgen van hoofdpijn, je kan misselijk en zelfs duizelig worden en je herstelt langzaam weer van de gedane inspanning. Andere symptomen kunnen zijn dat je erg bleek bent of wordt, en dat je chronisch moe bent. Verder is ijzertekort vaak een oorzaak van bloedarmoede en dit kan leiden tot haaruitval. Andere symptomen die voorkomen zijn een ontsteking van de tong en broze nagels.

Vaak ziek

Wanneer je een gebrek aan ijzer hebt, is het gevolg dat je imuumsysteem van je lichaam niet goed op orde blijft. Hierdoor ben je sneller vatbaar voor allerlei ziektes en infecties, en je zal dan dus vaker ziek zijn dan normaal.

IJzertekort bij baby’s en kinderen

Een ijzertekort bij baby’s en kinderen kan ervoor zorgen dat zij in hun groei belemmerd worden, niet alleen in hun fysieke groei maar ook in hun mentale groei. Zij zullen dan achterblijven bij hun leeftijdsgenootjes, waardoor het belangrijk is om snel actie te ondernemen wanneer is vastgesteld dat je kind of baby te weinig ijzer binnenkrijgt.

Relevante artikelen over ijzertekort:

  • Wil je meer lezen over de oorzaken van ijzertekort, lees dan het artikel Oorzaken ijzertekort.
  • *Wil je meer lezen over de behandeling van ijzertekort, lees dan het artikel Behandeling ijzertekort.
  • *Denk je dat je een gebrek aan ijzer hebt, neem dan contact op met je huisarts en laat je bloed onderzoeken op ijzerwaarden. Dit kan bij de huisarts of in het ziekenhuis.