Vitamine B12

Gewijzigd op:

Een vitamine B12 tekort kan leiden tot bloedarmoede, waarbij allerlei klachten kunnen ontstaan. Een vitamine B12 tekort kan verschillende oorzaken hebben, maar is meestal wel goed te behandelen.

Wat is Vitamine B12-tekort?

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Het lichaam heeft deze vitamine nodig om goed te kunnen functioneren. Zo helpt vitamine B12 bij de aanmaak van rode bloedcellen. Ook is vitamine B12 nodig  om het zenuwstelsel goed te kunnen laten werken. Bij een tekort aan vitamine B12 kan bloedarmoede ontstaan. Het kan ook leiden tot een beschadiging aan het zenuwstelsel en de hersenen. Bij een ernstig tekort aan vitamine B12 kan pernicieuze anemie (kwaadaardige bloedarmoede) ontstaan.

Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm in het lichaam opgenomen. Het kan alleen opgenomen worden als het gekoppeld is aan het eiwit ‘intrinsic factor’. Het eiwit ‘intrinsic factor’ wordt door het maagslijmvlies geproduceerd en is een bestanddeel van het maagsap.

Oorzaken Vitamine B12 tekort

Een vitamine B12 tekort kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het lichaam te weinig voeding met vitamine B12 binnenkrijgt. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten en dan met name in vlees, kaas, eieren en melk. Verder hebben mensen die alcohol drinken, roken of slaappillen gebruiken meer vitamine B12 nodig dan mensen die dit niet doen. Zij hebben dus een grotere kans op een tekort aan vitamine B12. De meest voorkomende oorzaak van een vitamine B12 tekort is echter onvoldoende opname van vitamine B12 door het lichaam. Dit kan ook weer verschillende oorzaken hebben. Dit kan ontstaan na een maagoperatie, waarbij een deel van de maag is weggenomen. De maag kan zo niet meer voldoende intrinsic factor aanmaken, waardoor het lichaam niet meer goed vitamine B12 kan opnemen. Het kan ook ontstaan door een maagaandoening, atrofische gastritis. Atrofische gastritis is een aandoening waarbij het afweersysteem de eigen cellen in de maag aanvalt. Het maagslijmvlies raakt hierdoor beschadigd en kan zo niet meer voldoende maagsap produceren. Hierdoor wordt er te weinig intrinsic factor geproduceerd, waardoor het lichaam ook de vitamine B12 niet meer goed kan opnemen. Verder kan een verminderde opname van vitamine B12 ontstaan door medicijnen die het maagzuur remmen; bij verminderde maagzuurproductie (bij oudere mensen) en bij bepaalde darmziekten.

Symptomen Vitamine B12 tekort

Een vitamine B12 tekort kan verschillende klachten met zich mee brengen, zoals vermoeidheid, zwakheid, duizeligheid, kortademigheid, concentratieproblemen, spierpijn en hoofdpijn. Op den duur zal het ook leiden tot neurologische klachten, zoals tintelingen in de vingers, spierzwakte in de benen, coördinatiestoornissen en psychische stoornissen.

Behandeling Vitamine B12 tekort

De behandeling van een vitamine B12 tekort ligt aan de oorzaak en de ernst van het tekort. Als de oorzaak van het tekort is dat het lichaam te weinig vitamine B12 binnenkrijgt, dan zal het tekort aangevuld kunnen worden met goede voeding en voedingssupplementen. Wanneer het lichaam vitamine B12 niet goed kan opnemen, zal er via injecties vitamine B12 toegediend moeten worden. De vitamine komt dan zo direct in het bloed terecht.